Служебният министър на финансите призова Народното събрание да започне разглеждането на актуализацията на бюджета за тази година

Служебният министър на финансите Асен Василев призова пред журналисти в МС Народното събрание да започне разглеждането на актуализацията на бюджета за тази година. Умоляваме Народното събрание да сформира бюджетна комисия и да почне разглеждането на актуализация на бюджета, за да има средства, за да се посрещнат нуждите на хората, които не са предвидени в текущия бюджет, заяви финансовият министър.

Той съобщи, че до края на годината се очаква да бъдат събрани около 2 млрд. лева допълнителни приходи над заложеното в Закона за бюджета при прогнозирана тежка ковид криза. Ако няма тежка ковид криза, тези приходи може да са над 2 млрд. лева, допълни Василев. Той напомни, че в Закона за бюджета е фиксирана приходната и разходната част и допълни, че даже и да има повече от 2 млрд. лева приходи, правителството няма право да ги харчи – за пенсии, за подкрепа на бизнеса или за здравеопазване.

В актуализацията е заложена възможност на правителство да похарчи допълнителните приходи с увеличени разходни тавани, каза министърът. Приходите ги има, на нас ни трябва разрешение от НС тези средства да бъдат насочени съответно – за социални нужди, за бизнеса, за изборите и за здравеопазването, допълни Василев.

За социални мерки са нужни 535 млн.лева – за актуализация на пенсиите от първи октомври плюс допълващи средства за всички социални програми – личен асистент, подпомагане на родители на деца за 14 години, подпомагане за отопление, други 430 млн.лева са нужни за бизнеса, 113 млн.лева – за избори, и 335 млн. лева за здраве. Тези пари ги има, те са събрани или ще се съберат до края на годината, но без санкции на НС не можем да ги насочи към тези пера, заяви финансовият министър.

Той очаква до края на октомври с наличните средства да се покрият разходите за избори, но да няма средства по мярката „60 на 40“. За здравеопазване пари могат да се намерят след активиране на буфера в бюджета, но тогава министерствата ще останат без заплати и издръжка. Пари за добавката от 50 лева към пенсиите ще има за септември, но за октомври не е ясно, каза министърът.

Днес МС прие доклад за касовото изпълнение на бюджета за първото шестмесечие. Приходите за този период са в размер на 24,7 млрд. лева, което е 3,3 млрд. лева повече спрямо същия период на миналата година, като данъчните и неданъчните приходи, събирани от НАП и Агенция „Митници“, са с 3,6 млрд. лева повече, по-малко са приходите – с 300 млн.лева, от постъпленията от ЕС. Това като цяло формира 3,3 млрд. лева повече приходи, обясни министърът.

В сегашния бюджет за ковид мерки са заложени общо 1,196 млрд. лева, за пенсии – 318 млн. лева, 300 млн.лева – за мярката „60 на 40“, 112 млн. лева – за избори, но за допълнителни средства за медиците няма заложени пари в бюджета, а те са в неговия буфер, който е на стойност 398 млн.лева, каза министърът.

До момента допълнително, извън заложените в бюджета, за ковид кризата и за избори са изхарчени 1,094 млрд. лева: 522 млн. лева – за 50 лева добавка на пенсиите, 278 млн.лева за мярката „60 на 40“, 36 млн. лева – за избори, и 258 млн. лева – допълнително за здравеопазване. При предвидени 1, 196 млрд. лева за ковид и здраве са похарчени 2,390 млрд.лева, каза министърът.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button