Министерският съвет прие Плана за възстановяване и устойчивост

Министерският съвет прие Плана за възстановяване и устойчивост. Това е един навременен акт, който демонстрира изпълнението на поетия ангажимент като приоритет на служебния кабинет. Това заяви пред журналисти след заседанието на Министерския съвет служебният министър-председател Стефан Янев.
По думите му това е документ, който е в интерес на българските граждани за решаване на редица социални и общополитически проблеми. Планът ще даде допълнителен импулс на икономиката, индустрията и бизнеса, каза Янев.

Служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов обяви, че Планът ще бъде изпратен утре до европейските институции. Защитихме за България тези 12,9 млрд.лв., въпреки тежкото наследство и безпрецедентната политическа ситуация. Планът представлява програма за дългосрочни инвестиции и реформи. Те ще позволят на българската икономика да бъде по-силна, по-конкурентоспособна, ще й дадат тласък, ще повишат благосъстоянието на гражданите, посочи Пеканов. По думите му Планът за възстановяване е уникален финансов ресурс от ЕС, който е европейският отговор на пандемията и икономическата криза. Общият ресурс по плана на стойност 12,9 млрд.лв. ще активира 8,1 млрд.лв. допълнителни инвестиции, което ще даде ефект върху икономиката ни в размер на 21 млрд.лв. през следващите шест години, обяви Пеканов.

Той подчерта, че Планът е едно изключително усилие по координация на всички държавни структури и благодари на всички министерства и агенции за неуморните усилия. Планирането на такива реформи и проекти в дългосрочен план е колосална задача, с която се затрудняват и някои от най-развитите европейски държави. Планът за възстановяване не е само проекти и ресурси, той ще даде тласък за реформи за през следващите години. Реформите са единственият път към гарантиране на модерно, успешно и справедливо общество, заяви Пеканов.

Планът за възстановяване съдържа 59 инвестиционни проекта и 46 реформи. Те ще служат както за укрепване на икономическата и социална устойчивост, така и за възстановяване на икономиката ни и за повишаване на дългосрочния ни потенциал, каза вицепремиерът Пеканов. Той е на мнение, че в Плана е усилена подкрепата за бизнеса чрез въвеждане на финансови инструменти. Засилен е инвестиционният фокус в социалната сфера – здравеопазване, образование, социална подкрепа. Имаме 13 нови проекта спрямо априлската версия на Плана и много реформи особено в здравеопазването, социалната сфера, върховенството на закона и правосъдието, бизнес средата, енергетиката, информира Пеканов.

Търпяхме критики, че сме забавили плана, но гарантирахме, че средствата ще бъдат използвани по най-добрия начин, подчерта служебният вицепремиер. Той съобщи, че е получил уверението на социалните партньори, че това забавяне е довело до промяна в подобряването на резултата на ефективността на мерките и реформите, които ще обусловят следващите години на развитие на страната. Спрямо юлската версия имаше засилване в сферите на реформите по отношение на върховенството на закона. Пеканов подчерта, че по време на обсъжданията Прокуратурата и представителите на Висшия съдебен съвет не са направили предложения по Плана. Затова Министерството на правосъдието е предложило реформи, които да отговорят на критиките, които получаваме от години, каза Пеканов.

Той съобщи още, че в сферата на енергетиката в Плана е заложена нова реформа, а именно създаване на Държавно предприятие за конверсия на въглищните региони, за да може да се помогне на хората и регионите в риск.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button