Седемгодишният Мирослав от Плевен получи „Златен приз“ от Световен конкурс за детска рисунка в Япония

Журито на 28-мия Световен конкурс за детска рисунка „IE-NO-HIKARI“ в Токио, Япония, присъди най-високото отличие – „Златен приз“, на седемгодишния Мирослав Лазаров от Плевен – възпитаник на артшкола „Колорит“. Това съобщи за БТА ръководителката на школата, художничката Майя Ананиева.

Престижната награда Мирослав е спечелил с живописната си творба „Хамелеон“, която е изпълнил с маслени пастели. Неговата рисунка краси челната страница на арт каталога на победителите. На осемгодишната Марина Кацарска, която също се подготвя в школа „Колорит“, е присъден „Бронзов приз“, за творба, изпълнена със сухи пастели.

В конкурса в Япония са участвали близо 7 000 деца от 45 страни. Председател на журито е бил Генералният директор на Националния музей за модерно изкуство в Токио. Артшкола „Колорит“ – Плевен има утвърдено място като творческо присъствие на световния форум, във всяко издание на конкурса деца от школата печелят най-високите отличия, коментира Ананиева.

Ръководителят на школата получи в Плевен Поздравително писмо от президента на японската асоциацията „IE-NO-HIKARI“, организатор на форума, в което се изказва благодарност за това, че „школата създава победители“ и, че „творбите на нейните възпитаници се открояват с артистично присъствие“. Отправена е покана плевенски деца да участват и в следващото издание на конкурса.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button