Младите масово са гласували за „Има такъв народ“, възрастните – за БСП и ГЕРБ

"Има такъв народ" е най-предпочитана на парламентарните избори от най-младите избиратели, сочат данните от Exit Poll на Gallup International към 19:00 часа

30% от най-младите избиратели са дали своя вот за „Има такъв народ“, а 15% от тях са гласували за ГЕРБ. Следват „Демократична България“ с 10% от вота на най-младите и ДПС с 8%.

Във възрастовата граница 31-60 години на първо място е ГЕРБ с 24% от вота, следват „Има такъв народ“ с 16%, БСП с 13% и Демократична България с 9%.

При най-възрастните избиратели – тези над 60 години, първа политическа сила е БСП с 33% от вота на хората, следват ГЕРБ с 23%, ДПС 11% и „Има такъв народ“ със 7% от вота. При хората с високо образование – висше или полувисше, първа политическа сила е ГЕРБ с 22% от вота, следва „Има такъв народ“ с 18%, „Демократична България“ със 17% и БСП с 14%.

При избирателите със средно образование първа политическа сила е ГЕРБ с 23%, следвани от БСП с 18% и „Има такъв народ“ с 16%. При хората с най-ниско образование първа политическа сила е ДПС с 35% от вота, следват БСП с 22% и ГЕРБ с 20%. В София първа политическа сила е „Демократична България“ с близо 30% от вота на столичани. Следват ГЕРБ с 19% от вота и Има такъв народ с 13%, БСП събира 12 на сто. В областните центрове най-предпочитаната партия е ГЕРБ с 22% от вота, следват „Има такъв народ“ с 19% и БСП с 15%.

За Демократична България са гласували около 10% от живеещите в областните градове. В малките градове на първо място е ГЕРБ с изключително малка преднина пред БСП и „Има такъв народ“ – съответно 23%, 20% и 18%. В селата най-предпочитаните партии са ГЕРБ и ДПС, които събират по 25% от вота.

Източник:
www.novini.bg
Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button