Направете си баня, от която да не ви се излиза

Банята е едно от най-малките помещения в един дом, но тя определено не е от стаите, чиято важност може да се пренебрегне. Тя от една стаите, които ползваме най-често в ежедневието си.

Затова и важно условие при обзавеждането на банята е преди всичко да осигурява практичност и функционалност, като след това идва и красивият дизайн, който ще виждаме много често в ежедневието си. Следователно той трябва да е естетичен и да съответства на нашия вкус.  

За наш късмет на пазара се предлага разнообразие от мебели за баня , които позволяват дори в баня с малки размери да постигнем красив и едновременно функционален дизайн.

banya 2

В тази статия ще ви дадем някои полезни съвети и идеи как да устроите банята си, за да може тя да бъде едно приятно място, където да оправяте сутрешния си тоалет.

Всичко започва с избора на мебели за баня, които е препоръчително да са от висок клас материали и да са с гладки повърхности.

Начини как да обзаведем банята:

Първата стъпка към обзавеждането на банята е разделянето й на зони – областта на мивката, зоната на тоалетната чиния и зоната на душа.

Когато става въпрос за подбор на обзавеждането на мивката, можем да избираме от два варианта- моноблок или вградена/конзолна структура. Моноблокът се състои от тоалетна чиния и казанче, а конзолната структура представлява казанче и стояща тоалетна чиния.

обзавеждане в баня

Вградената тоалетна чиния е лесна за монтиране и при нея основното предимство е, че тръбите на водопровода се намират зад тоалетната линия и са скрити от погледа. 

Вариант за скриване на откритите кабели са панелите или шкафовете.

Също така при конзолните структури самата тоалетна чиния стои плътно близо до стената. Може да се добави и конзолно биде, което ще придаде луксозна нотка на банята.

С избора на вградени структури се постига един завършен и стилен вид на интериора на банята.

Що се касае душ кабината, тя най-често се разполага в ъгъла на помещението, като идеалните размери са 90 на 90. При душа имаме също два варианта – да изберем душ кабина с овална или правоъгълна форма или да заградим зоната на душа с паравани.

душ кабина

Зоната на мивката обикновено се състои от шкаф, мивка и смесител. На пазара има мивки с овална и правоъгълна форма. Шкафовете за баня се предлагат в различни интересни дизайни и материали, така че ако искате да направите акцент в интериора на банята, то шкафът е добър избор.

 Важното в случая е да съчетаете дизайна на мивката с този на шкафа за една завършена визия. Изберете всички елементи в обзавеждането и плочките от една цветова схема.

По отношение на плочките вариантите са безброй. В зависимост от цялостния стил на обзавеждане, който сте избрали за банята, можете да се насочите към плочки с изчистен класически дизайн или такива с иновативни елементи, които привличат вниманието.

плочките в баня

Плочките се явяват един добър инструмент, с който можете да придадете на своята баня един неповторим дизайн, дори и да сте избрали обзавеждането й в един дизайн.

Благодарение на иновациите в производството на керамични плочки и гранитогрес можем да избираме от богато разнообразие на размери, повърхности, цветове, дизайни, елементи на декорация.

Съвети как да изберем мебели за баня:

Повечето бани са с малки размери, така че от значение да изберем модели мебели с компактни размери, като вградените структури са за предпочитане.

Що се касае формата на мебелите, то тя е по-скоро въпрос на личен избор. В сравнение с мебелите с остри и прави форми, мебелите с извити форми,  чиято форма се изменя постепенно, са по-лесни за почистване.

Предвид високите нива на влажност и честите изменения в температурата в банята, материалите на мебелите за баня е силно желателно да са водоустойчиви. Най-добър избор в случая е PVC материалът. Така ще си осигурим дълъг период на ползване, без да се налага да  ремонтираме или сменяме мебелите за баня.

По отношение на мивката и тоалетната чиния, избирайте винаги висококачествен фаянс.

Ако сте избрали душ кабина за своята баня, то може и да изберете шкафът/шкафовете за баня от дървен МДФ материал, който няма водоустойчиви свойства, но пък се предлага в по-голямо разнообразие от цветове, дизайни и релефи.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!
Проверете също
Close
Back to top button