Неправителствена организация в Плевен предлага свои идеи за подкрепа на властите при евентуален бежански натиск на границата

Сдружение „Артилерия – генерал Владимир Вазов“ в Плевен предлага свои идеи за подкрепа на властите при евентуален бежански натиск на границата. Неправителствената организация ще изпрати днес писменото си предложение до президента и до служебния министър-председател, съобщи в пресклуба на БТА о.з. подполк. инж. Радослав Георгиев – председател на сдружението.

Предложението предвижда промени в законодателството за отбраната и за резерва и създаване на така наречения от сдружението „Мобилизационен резерв за противодействие“. За това е нужна подготовка и организация, за да бъдат привлечени във всяка област на страната запасни офицери, сержанти и войници, служили в армията, които биха могли да помагат на властите на границата при необходимост, коментира Георгиев. Мобилизационният резерв няма да бъде въоръжен, но ще бъде подготвен с наблюдатели, които, разположени на отделни гранични полоси, ще могат да подават сигнали до компетентните органи, ако забележат незаконно проникване през границата, поясни той.

Сдружение „Артилерия – генерал Владимир Вазов“ има около стотина члена в Плевен, Ботевград, Шумен и други градове, каза Георгиев. Те са доброволци, които биха се включили в мерките за противодействие, ако се наложи, допълни офицерът от запаса. Всеки участник в действията ще бъде готов и за оказване на първа медицинска помощ на нуждаещи се.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button