ХГ „Николай Павлович“ представя Бай Ганьо с карикатурите на Стайко Николов

Художествената галерия „Николай Павлович“ в Свищов представя Бай Ганьо с карикатурите на Стайко Николов, съобщиха от пресцентъра на крайдунавската община.

Експозицията е посветена на 158 години от рождението на Алеко Константинов, а творбите на свищовския карикатурист са от фонда на галерията. Стайко Николов е свищовски художник – карикатурист, роден през 1927 година, приключил земния си път на 90 години.

Той участва в общи и самостоятелни изложби в Свищов, в страната и по света. Бил е дългогодишен сътрудник на вестниците „Дунавско дело“, „Борба“, „Свищовски бряг“, „Стършел“ и др. Носител е на трета награда от национален конкурс на името на Александър Божинов.

В тазгодишната изложба са експонирани 36 негови карикатури с туш и перо, характерни с изящни точни линии и с неповторим щрих, отразяващи виждането му за литературния герой Бай Ганьо и неговия създател Алеко Константинов.
Изложбата може да бъде посетена до 13 февруари.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Свързани статии

Back to top button