Новият министър на отбраната е Драгомир Заков

На извънредно заседание Парламентът одобри кандидатурата на Драгомир Заков. Народното събрание освободи Стефан Янев като министър на отбраната и избра Драгомир Заков за негов наследник.

Предложението беше прието със 184 гласа „за“, 0 – против и 33-ма „въздържали се“. След встъпването му в длъжност, новият министър на отбраната положи клетва пред депутатите.

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“, каза Заков пред народните представители.

„Имахме списък с 5 души. Сигурността е много важна да бъде координирана с ЕС и НАТО. В момента сме в по-широк формат и най-подготвеният човек е нашият посланик в НАТО. Имаше някои лични въпроси, които трябваше да се уточнят. Човекът има семейство, деца. Бях щастлив, когато получихме крайно „да” от него. Той има най-добрият систематичен поглед над цялата система за сигурност в ЕС. Това е човек, който знае какво се случва. Той влиза готов. До вчера следобед си мислех, че г-н Тагарев е единственият избор. Продължавам да имам огромен респект към него и да слушаме мнението му. В момента се намираме в много сложна обстановка и не можем да игнорираме никой добър експерт”, каза Петков след заседанието.

И допълни, че президентът Румен Радев подкрепя решението Заков да заеме мястото на Янев. „Той също счете, че е има една продължителност на българската политика”, поясни премиерът.

Кой е новият министър на отбраната Драгомир Заков?

Драгомир Заков има 20-годишен опит в сферата на международната сигурност. От 2019 г. той е посланик на България в НАТО.

„Въз основа на солидния опит на посланик Драгомир Заков в сферата на сигурността го предлагам на НС за министър на отбраната на България“, заяви пред депутатите премиерът Кирил Петков.

Драгомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. в София. Магистър е по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство. Средното си образование е завършил във Френската езикова гимназия в София.

Има редица допълнителни специализации в различни международни програми, сред които курс на високо равнище по ОПСО на ЕС в Европейския колеж по отбрана; курсове по въпроси на неразпространението и разоръжаването към Женевския център по политика за сигурност и Женевската дипломатическа академия и др.

Като наборен военнослужещ (2000 – 2001 г.) Заков е бил част от българския екип, осъществявал логистична координация на ешелоните на КФОР, преминаващи през територията на Република България. За участието си в логистичната подкрепа на операция „Джойнт Гардиън“ е награден със сертификат-грамота от Въоръжените сили на САЩ.

Заков е дипломат от кариерата с дългогодишен опит в дипломатическата служба. Притежава богата експертиза по въпроси на политиката за сигурност.

От 2014 г. заема отговорни длъжности в МВнР – началник на отдел в Дирекция „ООН и сътрудничество за развитие“ и директор на Дирекции „НАТО и регионална сигурност“ и „Политика за сигурност.

От 2002 г. е работил последователно в различни отдели на Министерството на външните работи. В задгранични мисии е работил в Постоянната делегация на Република България към НАТО в Брюксел (2004 – 2008 година) и в Постоянната мисия на Република България към службата на ООН и другите междурнародни организации в Женева.

По време на мандата си в Брюксел е бил заместник-национален представител в Групата на високо равнище на НАТО по контрол на конвнционалните въоръжения и доайен към Групата на служителите към Групата за ядрено планиране на НАТО. В рамките на мандата си в Женева е придобил опит като временно управляващ дипломатическата мисия в различни периоди.

През декември 2016 г. Заков ръководи българската делегация за Срещата на министрите на външните работи на държавите участнички в ОССЕ в Хамбург.

Има личен дипломатически ранг „пълномощен министър“. Говори английски, френски и руски.

Back to top button