Новият посланик на Румъния на посещение в Плевен

Новият Посланик на Румъния Н. Пр. г-жа Бръндуша Предеску беше на първо посещение в Плевен днес, в Деня на Румънската армия.Придружавана от полк. Адриан Еначе – аташе по отбраната, представителя на Румънската православна църква отец Налуцо Опре и сътрудници на Дипломатическата мисия, тя се срещна с кмета Георг Спартански и неговия заместник Стефан Милев.

„Вашата визита в такъв важен ден за Румъния е чест за нас“, обърна се Георг Спартански към Посланик Предеску. С Вашата страна ни свързва не само добросъседството, а и общите исторически страници от Плевенската епопея, когато хиляди румънски воини се сражаваха храбро за Освбождението на града ни и България, а мнозина от тях оставиха костите си тук, добави кметът. Свързват ни дългогодишните партньорски отношения с град Браила, свързва ни и общата работа с румънски общини по реализацията на проекти с европейско финансиране, сред които е мащабният проект за реновиране на историческия парк  Гривица. Свързва ни и традицията с представители на Посолството на Румъния да отбелязваме заедно Деня на Румънската армия, Деня на героите на Румъния, Националния празник на България, годишнини от Плевенската епопея, спомена още Георг Спартански.

„За мен е много важно младите хора от нашите страни да познават добре общото ни минало и това да ги сближава и считам, че си заслужава да положим общи усилия в тази посока“. Следващата година се навършват 145 години от Освобождението на Плевен и ние вече обмисляме идеи за достойното отбелязване на годишнината и увековечаване паметта на загиналите, които ще споделим с Вас в следващи срещи и разговори“, допълни Посланик Предеску.

По-късно Н. Пр. г-жа Бръндуша Предеску и кметът Георг Спартански поднесоха цветя пред плочата на загиналите румънски офицери и войници на стената на Параклис Мавзолей „Св. Георги Победоносец”. Същия ден представителите на Дипломатическата мисия на Румъния посетиха Панорама „Плевенска епопея 1877” и Мемориалния парк в Гривица.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button