Слави Трифонов: Утре няма да предлагаме за гласуване кабинет, отиваме на нови избори

Утре няма да предлагаме за гласуване кабинет, отиваме на нови избори, заяви лидерът на ИТН Слави Трифонов. На президентските избори ще подкрепим кандидатурата на Румен Радев за втори мандат, каза още Трифонов.

„Има такъв народ“ /ИТН/ като първа политическа сила няма да подкрепи нито партиите на статуквото за следващ кабинет, нито „Демократична България“ /ДБ/, нито „Изправи се БГ! Ние идваме!“ /ИБГНИ/“, каза Трифонов в изявление в ефира на тв. 7/8.

„Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ отказаха да подкрепят правителство на „Има такъв народ“, заявиха го ясно и в публичното пространство. Това означава следното – протестът срещу ГЕРБ и всичко свършено от ГЕРБ, са останали в миналото, а в настоящето и в сегашния парламент има политически амбиции, лицемерие, лъжи, предателства и игри, абсолютно неприемливи за мен и моите колеги от „Има такъв народ“, заяви Трифонов.

Той коментира, че са направили всичко възможно и всички компромиси и жестове към така наречените партии на протеста, за да са спокойни хората, да има правителство и да са доволни от партиите на протеста.

„Това не се случи заради поведението и в крайна сметка предателството на ДБ и ИБГНИ. Не е тежка тази дума предателство. Предателство е, когато някой те предаде. Затова е предателство. Затова, ние утре изобщо няма да предлагаме за гласуване проектокабинет, защото ясно бяхме заявили, че без подкрепата на тези партии – имам предвид „партиите на протеста“, ние няма да предлагаме кабинет. Това означава, че отиваме на нови избори, защото ние, като първа политическа сила в сегашния парламент, няма да подкрепим нито партиите на статуквото за следващ кабинет, нито ДБ, нито ИБГНИ“, категоричен бе Трифонов.

Той коментира, че съществува вероятността при следващите две възможности, определени от Конституцията, ДБ и ИБГНИ да постъпят „национално отговорно“ и да се съберат с ГЕРБ, ДПС и БСП, за да създадат правителство и да управляват заедно, както са го правили до неотдавна.

Трифонов заяви, че на президентските избори, които предстоят след няколко месеца, ИТН ще подкрепи кандидата за президент Румен Радев, защото по думите му той най-много изпълва със съдържание представата им за президент на България. „С нашата подкрепа ние се надяваме, че той ще стане президент още на първи тур“, посочи Трифонов.

Лидерът на ИТН благодари на всички, които не са се уплашили да застанат заедно с тях, с имената и лицата си и в първото им предложение за кабинет и във второто. „Тази битка ще е дълга и ние ще я спечелим, заедно“, каза той.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button