Обръщение на д-р Мадлена Бояджиева по случай 3-ти март

Уважаеми съграждани,

За мен е чест да Ви приветствам по повод Националния празник на Република България – 3-ти март и 144 години от Освобождението на страната ни от османско робство. На тази дата нашата държава отново се появява на политическата карта на Европа, а народът ни гордо и с възрожденски устрем започва да гради своята мечтана и свободна България.

Днес сме свидетели на това какво точно означават свободата, мира, спокойствието и сигурността, защото ги приемаме за даденост и не си даваме сметка до какво може да доведе липсата им. В последните години животът ни поднася различни изпитания и премеждия, като че ли иска да ни покаже колко сме преходни и как познатият ни свят може да изчезне за един миг.

В последно време разединението и противопоставянето са взели превес във всички сфери от живота ни и сякаш сме забравили девиза, който гласи, че: „Съединението прави силата“. Време е за равносметка, време е да погледнем на света с други очи, да запазим човещината в себе си, да станем по-отзивчиви, по-добри и съпричастни към болката и проблемите на другия, за да успяваме и да вървим напред заедно.

Въпреки всичко, на днешния ден ние си припомняме светлия подвиг на нашите прадеди и свеждаме глави пред паметта на всички онези поколения българи – революционери, просветители и будители, на хилядите знайни и незнайни герои, отдали живота си за България. Помним и сакралния им завет да пазим свободата като най-висша ценност. Защото тя е онзи свят идеал в история ни, който винаги ще ни свързва и ще ни обединява като нация, а както е казал патриархът на българската литература: „А като имаме свободата, имаме всичко“.

Нека засвидетелстваме почит и признателност към всички герои, отдали живота си за свободата на нашата страна. Нека с делата си да докажем, че сме достойни наследници на техните идеали и завети!
Бог да пази България!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Back to top button