Община Плевен възложи прочистване на част от речното легло на р. Тученица в парк „Кайлъка“

Община Плевен получи от Басейнова дирекция „Дунавски район“ разрешително за ползване на воден обект – река Тученица, в участъка от Моста до хотел „Кайлъка” в едноименния парк. То е насочено основно към предпазване от вредното въздействие на водите чрез увеличаване на пропускната способност и по този начин намаляване на заплахата и риска от наводнения и подпомагане оттичането на повърхностните води.

След извършен от междуведомствена комисия оглед са констатирани локални точки от реката с видимо намалена проводимост на водата поради наличие на храстовидна и нискостеблена растителност, единични дървета, надвиснали клони, сухи клони, паднали напречно над реката дънери, наличие на предмети, които са предпоставка за преграждане на водното течение. Участъкът от река Тученица, заявен за ползване, е с дължина 2 800 м, средна широчина от 11 м, а площта е 31 998 кв. м.

В тази връзка Община Плевен възложи на „Паркстрой” ЕООД почистване на речното легло на р. Тученица в цитирания участък. Зелените отпадъци ще бъдат транспортирани и предадени за третиране в компостиращата инсталация на Регионалната система за управление на отпадъците – Плевен (до с. Буковлък). Годната добита дървесина ще се транспортира съгласно изискванията на Закона за горите и ще се съхранява и ползва за нуждите на общински обекти.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button