Община Тетевен предвижда повече средства за кастрация и ваксиниране на безстопанствени кучета

В бюджета на Община Тетевен тази година са заложени повече средства за залавяне, кастрация и ваксиниране на кучета. Предвидената сума е 30 хиляди лева, при изразходвани за миналата година 24 хиляди лева, става ясно от съобщение, публикувано на общинския сайт. Това са само част от мерките, които администрацията е предприела за справяне с безстопанствените кучета.

От там допълват, че многократно е търсено съдействие от организации за защита на животните за кампании за кастрация, маркиране и ваксиниране на кучета, и за настаняване в приют. Един от стимулите за стопаните да кастрират и чипират домашните си любимци е освобождаването от такса за кастрираните кучета.

От Общината обмислят създаване на приют за кучета в Тетевенско чрез партньорство с имащи опит в тази област организации за защита на животните и ветеринарни лекари. Освен финансов обаче, проблемът е и технически – липсва на този етап подходящ общински терен за изграждане на приют.

Практика на Общината, както в повечето съществуващи приюти в страната, е кучетата да се залавят, кастрират и ваксинират, и след кратък престой да се връщат отново по местата на залавяне.

Причините за увеличаване на популацията според експерти са безотговорни стопани, които недобросъвестно развъждат своите домашни любимци и не осъществяват необходимия контрол, оставяйки ги да се движат свободно из улиците на града, както и храненето на животните на обществени места.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Свързани статии

Back to top button