Около 30 украинци са настанени на територията на област Плевен

Около 30 украинци са настанени на територията на област Плевен. Толкова е приблизителният брой на бягащите от войната в Украйна, декларирали, че влизат и остават на наша територия, каза пред БТА областният управител на Плевен Иван Янчев.

Той подчерта, че украинците остават предимно за два-три дни максимум, т.е. те транзитират през нашата територия. Все още няма масово оставане на бежанци от войната в Плевенско.

„Продължава събирането на хуманитарна помощ, което ще ни позволи да не се окажем изненадани при една по-сериозна вълна от украински граждани“, добави Янчев. По думите му до момента медицинска помощ в лечебни заведения са потърсили около десетина украинци. Той припомни, че се изготвя механизъм от Министерство на здравеопазването, което е пряко ангажирано с тази дейност, за да знаят болниците как да реагират в тези случаи.

Две са подадените заявления за украински деца, които да продължат обучението си в училища в областта. Това информира Албена Тотева, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) в Плевен. Едното дете е в начален етап на образование, а другото е гимназист.

Във връзка с оказване на съдействие и подпомагане на пристигащите украински граждани на територията на област Плевен е сформирана Областна оперативна координационна група, в чийто заседания участват представители на различни институции и на общинските администрации.

Източник:
БТА
Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!
Back to top button