Отец Венци: За Цветница храма ще отвори врати

1.Отец Венци, как върви ремонта на храма?
Казвам се свещеноиконом Венци Яков Христов и съм председател на храм „Света Троица“ – един храм с повече от 120 годишна история в нашия град.

До момента в храма са извършвани частични ремонти от две – три години, но от миналата година- 2016г. стартирахме основен ремонт. Взехме решение да започнем с подовата настилка, която беше дървена и на места напълно компрометирана, изгнила. В момента тя е напълно подновена с мраморни плочи и елементи от гранит.

Другото, което основно се извършва в храма е подмяна на електрическата инсталация, подмяна на отоплителна система и поставяне на нови по- надеждни конверторни радиатори. Цокълът в самия храм беше доста напукан- свали се изцяло хоросана и се направи нова замазка. Олтарната стена в самия храм от вътрешната страна цялата мазилка беше свалена и наново измазана.

Колоните също предстои да бъдат напълно реставрирани и обновени. За момента е това което можем да направим, но предстои много работа. Надяваме се с Божията помощ, с усилията на добри хора да успеем да завършим тези започнати ремонти. Надяваме се и на това да се стартира и ремонт и обновление на храма и от вън на фасадата, но ни трябват още средства.

2.Приближават светли празници- Благовещение, Цветница, Великден- храмът ще отвори ли врати?
Да, приближават светлите Христови празници това са Благовещение и Пасхалните служби на Възкресение Христово. Надяваме се, имаме уверение от предприемача, който извършва ремонта, че поне за Цветница да можем да отворим врати и храма да заработи. Ще се помъчим и за Благовещение, за 25 март, но има още доста работа, която да се извърши, но ако не успеем за Благовещение- за Цветница на всяка цена ще заработи храма.

3.Отче, днес храмът посети госпожа Цецка Цачева. Какъв беше повода?
Както знаете в навечерието на Коледа на 19.12.2016г. се състоя благотворителен търг на произведения на изкуството. С помощта на госпожа Цачева за около два часа се събраха приблизително 12 000 лева, като самата тя дари на църквата 3000 лева събрани от парламентарната група на ГЕРБ. Госпожа Цачева изцяло пое и разноските по провеждането на събитието. Тя е дарител и посети храма, за да види докъде са стигнали ремонтните работи.

Всеки дарител може да види с дарените от него средства какво се върши и ние смятаме, че това е похвално. Каня всички да дойдат и да видят, както тя направи днес, промяната в църквата „Света Троица“. Позволете още веднъж да благодаря на всички за добрината!

4.Припомнихте за търга. Отец Венци, ще стане ли традиционен Коледният търг?
Да, това е много хубава идея. Силно вярваме и се надяваме това да стане традиция. Надяваме се както госпожа Цачева, така и други политици да ни подкрепят. На търга присъстваха хора различни и до колкото разбрах от различни партии, но вярата няма цвят и партийна принадлежност и силно се надявам примера на госпожа Цачева да последват и други наши съграждани.

Back to top button