Паметник на първия ректор на Медицинския университет ще бъде открит в Плевен

В Плевен ще бъде открит паметник на първия ректор и основател на Медицинския университет /МУ/ – проф. д-р Недко Кючуков (22.06.1921 – 19.02.2010 г.). Това съобщи Велина Дукова от пресцентъра на висшето училище.

През тази година се навършват 100 години от рождението на проф. Кючуков. Той е ръководил МУ – Плевен в продължение на 12 години.

Проф. Кючуков е основател на неврохирургичните клиники във Варна и Плевен, разкрил е първите 24 катедри, 14 от които са клинични, извършил е реконструкция на Окръжна болница в университетска база. По време на неговото управление е построено студентско общежитие с 250 легла, изградена е спортна зала. Той е извършил повече от 6000 черепно- и гръбначно-мозъчни операции и е обучил хиляди студенти и специализанти.

Откриването на паметника ще се състои утре, 2 ноември от 14 часа в Спортния комплекс на университета, който също носи неговото име.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button