Плевенската панорама ще бъде затворена утре за посетители поради профилактика

Архитектурно-художественият комплекс Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ ще бъде затворен за посетители утре – 25 октомври /понеделник/. 

Причината е планова годишна профилактика на предметния план. Тази дейност се прави два пъти в годината – пролет и есен, за почистване от прах, за реставрация и обработка с препарати.

Предметният план е разположен между наблюдателната площадка и панорамното платно. Изработен е така, че незабелязано от погледа на зрителите картината продължава в платното и създава илюзия, че се виждат обекти на километри от мястото на историческите събития.

Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ е построена в чест на 100-годишнината от Освобождението на Плевен от османско иго. През първите три години е посетена от 2,5 милиона туристи от всички краища на света. Построена е в Скобелевия парк-музей до мястото. По време на 3-та атака от обсадата на Плевен именно там се водят най-тежки битки. Панорамното платно е с дължина 115, височина 15 метра, диаметър 40 метра. Общата площ, заедно с предметния план е 2 375 кв.м. като перспективата на изображението е около 8-10 километра.

От вторник – 26 октомври, Плевенската панорама ще продължи да приема посетители. Според разпорежданията на здравните власти, гостите трябва да притежават зелен сертификат.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button