Първо място в конкурс за иновации печели Медицинският университет в Плевен

Екип на Медицински университет в Плевен спечели първо място в конкурс за иновации и добри практики в здравния сектор за 2021 година.

Плевенският екип е участвал с проекта „Вакуум-асистирана биопсия – иновативен подход за диагностика на заболявания на млечната жлеза“. Той е разработен от проф. д-р Добромир Димитров, д-р Ивелина Петрова и д-р Мартин Караманлиев от Клиниката по онкохирургия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен. В конкурса са участвали 46 проекта, оценени от жури от 30 изтъкнати представители на здравния сектор.

Вакуум-асистираните биопсии се извършват от екипа на проф. д-р Добромир Димитров в лаборатория към Центъра за компетентност по персонализирана медицина в Плевен. Центърът е финансиран от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ чрез Европейския фонд за регионално развитие.

В лабораторията, базирана в Клиниката по онкохирургия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, се реализират биопсии при пациентки с рак на гърда. Екипът започва да прилага метода през 2020 г. Авторите на проекта поясняват, че освен изключително точен, това и минимално травматичен метод, с много добър козметичен резултат. При някои пациенти, освен диагностичен, се превръща и в лечебен. За приложението му е необходима специална апаратура и добре обучен екип. Такъв тип интервенции не се осъществяват на друго място в страната, отбеляза Дукова. Идеята е плевенският екип да улесни бъдещото му разпространение. Използването на метода се препоръчва от световните експерти за диагностика на рака на млечната жлеза, изтъкна Велина Дукова.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button