Петдесет години от откриването на Нефтохимически комбинат край Плевен се навършват утре

Петдесет години от откриването /1971/на Нефтохимически комбинат /НХК/ край Плевен се навършват утре, сочат данни на редакция „Справочна информация“ в БТА.

Първата копка за строителството на плевенската нефтена рафинерия е направена на 12 април 1967 г. Изграждането й започва на 27 юли 1967 г. През 1969 г. влиза в действие първата инсталация на комбината, а от 1973 г. работи с пълна мощност. Първият бензин от Нефтохимическия комбинат е получен на 30 декември 1969 г. От 1993 г. предприятието е Държавна фирма „Плама“, по-късно „Плама“ АД, а от 22 декември 1999 г. „Нова Плама“ АД.

Предприятието е в несъстоятелност от 1998 г. Първоначално състав на Плевенския окръжен съд със съдия Цветелина Янкулова решава да бъде приет оздравителен план на дружеството. По-късно, след възобновяване на производството по несъстоятелност, се установява, че планът не е изпълнен и тогава друг съдебен състав решава да се премине към осребряване на имуществото, като след продажбата, средствата да се разпределят на кредиторите, които са с приети вземания от съда.

Сред тях бяха и около 2300 бивши работници и служители на рафинерията, посочи за БТА съдия Силвия Кръстева, която е поела този етап от възобновяването на делото до неговото окончателно приключване. Движението на делото беше разглеждано при открити врати, напълно прозрачно, с актуална информация, пред погледа на медиите, изтъкна тя.

С решение от 16 април 2014 г. Окръжният съд в Плевен прекратява производството по несъстоятелност на „Нова Плама“ и постановява заличаване на дружеството от търговския регистър.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button