Празнично настроение преди Коледа и Нова година създават любими артисти, певци и музиканти в Плевен

Любими артисти, певци и музиканти създават празнично настроение преди Коледа и Нова година в Плевен. След като блеснат тази вечер празничните светлини на градската коледна елха, за следващите вечери професионалните културни институти на Плевен са подготвили продукция с популярни имена, които ще радват публиката.

За зрителите се създават удобства, въпреки ограниченията и строгите мерки срещу коронавируса. Филхармонията организира преди всеки концерт мобилна лаборатория за бързи и безплатни антигенни тестове, а Драматично-кукленият театър „Иван Радоев“ предлага онлайн продажба на билети, с което спестява ходенето до билетна каса.

С интерес слушателите очакват празничния концерт „Аве Мария“ със солист Люси Дяковска, който ще бъде на 13 декември от 19.00 ч. в читалище „Съгласие 1869“. Именитата певица ще излезе на сцената с Плевенската филхармония и професионален смесен хор „Гена Димитрова“, а на диригентския пулт ще застане Димитър Косев – носител на престижното национално звание „Млад музикант на годината“. Силен акорд в музикалната програма ще постави утре в същата зала маестро Пламен Джуров с Плевенската филхармония. Ще прозвучат знакови творби от Моцарт и Цезар Франк със солистите Чавдар Вълков /цигулка/ и Евгени Ноев /виола/.

Театър „Иван Радоев“ е подготвил три заглавия за възрастни и 11 детски представления. Несъмнено театралното събитие за Коледа и Нова година ще бъде премиерата на вечната класика „Хамлет“ от Шекспир на режисьора Ованес Торосян по превода на Гео Милев /на 8 и 29 декември/. Хамлет ще бъде Антъни Пенев, а популярният актьор Любо Нейков ще има специално участие в ролята на Луциан.

Зрителите ще се срещнат с изкуството на Любо Нейков и на 21 декември в българска класика – „Вражалец“ от Ст. Л. Костов, където ще участват още известни артисти – Станимир Гъмов, Петьо Петков – Шайбата, Албена Павлова и Деси Бакърджиева. На 15 декември на плевенска сцена се завръща спектакълът „Чудото на Свети Георги“ от Русомир Богдановски – копродукция с Народен театър – Ниш, Сърбия, и Класически театър „Йоан Славичи“ – Арад, Румъния. Режисьорът Никола Завишич /Сърбия/ е работил с актьори от трите театъра. Специално участие има Деян Лилич. Плевенската трупа ще зарадва децата и с коледно представление – „Снежно приятелство“ от Милена Мавродинова, както и с куклени спектакли – „Грозното патенце“, по Андерсен, и „Безценното камъче“, по българска народна приказка.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button