Плевен чества 144 години от Плевенската епопея

Плевен чества 144 години от Плевенската епопея. 10 декември е Денят на Освобождението на Плевен от турско робство и признателността на гражданите към загиналите за неговото Освобождение. Тържественият ритуал се състоя днес на площад „Възраждане“ от 11:00 часа.

Кметът Георг Спартански отбеляза значението на освобождението на града като ключов момент в Руско-турската освободителна война.

Плевенска епопея

„Тази епопея даде нов път на българския род и на българското племе. Появиха се отново на политическата карта след 500 години забвение“, каза кметът.

„Свободата значи гордост и самочувствие, достойнство на един народ“, отбеляза още той. Спартански подчерта, че всички трябва да полагат грижи „да съхраним своята история, защото историята значи памет, почит, поука, но и послание към бъдещите поколения“, добави той.

Спартански призова: „Нека дребните политически страсти и тънките конюнктурни сметки не помрачават радостта ни от празника и признателността ни към тези, чиито имена са по стените на мавзолея, издигнат в тяхна памет, по мраморните, бетонните и каменните плочи по всичките 143 паметници, свързани с Плевенската епопея, разположени в цялата област“.

Свещеници от трите храма в града отслужиха панихида в памет на героите от Плевенската епопея. В ритуала участваха военнослужещи от Плевенския гарнизон. Жителите на града изразиха своята почит към загиналите за свободата на Плевен и България.

Ритуалът завърши с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към воините освободители.

Тази вечер от 18:00 до 21:00 часа, параклисът – мавзолей „Свети Георги Победоносец“ ще бъде осветен с цветовете на българския трибагреник по повод годишнината.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button