Плевен почете 175-та годишнина от рождението на Христо Ботев

На 6 януари от 10:00 часа пред бюст паметника на Христо Ботев на едноименния булевард в Плевен бе почетена 175-та годишнина от рождението на големия български поет, публицист, общественик и революционер.

За да положат венци и цветя и да склонят глава пред националния герой на България бяха дошли: областният управител на Област Плевен Иван Петков, заместникът му Александър Трайков, кметът на Плевен Георг Спартански и заместниците му Стефан Милев и Милен Яков, председателят на Общински съвет Плевен Мартин Митев, представители на военнопатриотични организации, младите възрожденци НУ „Христо Ботев“, множество граждани.

Христо Ботев е роден на 25 декември 1847 г. (6 януари 1848 – нов стил) в гр. Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Той е един от най-великите българи, който поставяше любовта към Отечеството преди всичко и ни завеща да уважаваме свободата – човешка и общочовешка.

По повод годишнината е БНБ пусна в обращение сребърна възпоменателна монета „175 години от рождението на Христо Ботев“ емисия 2023, а „Български пощи“ – пощенско-филателно издание на същата тема.

175 –та годишнина от рождението на поета революционер се отбелязва днес в цялата страна.

Back to top button