Публиката в Плевен посрещна като театрално събитие спектакъла „Косвени щети“, създаден по творба на Нобелов лауреат

Публиката в Плевен посрещна като театрално събитие спектакъла „Косвени щети“, създаден по книгата „Войната не е с лице на жена“ на Светлана Алексиевич, носителка на Нобелова награда за литература. Билетите бяха изкупени две седмици преди представлението, казаха пред репортер на БТА от театър „Иван Радоев“ – домакин на гастрола.

Снощи продукцията под режисурата на Максима Боева разказа вълнуващо истински истории на млади жени, участвали във Втората световна война. Изпълнителките трябваше да играят много органично, без фалш, защото зрителите бяха на една ръка разстояние от тях, разположени също на сцената. Особени емоционални акценти на представлението поставиха епизодите с кукли.

Силен бе финалът, който събра много аплаузи. Шестте момичета – Анна-Валерия Гостанян, Анелия Мангърова, Владинелла Кацарска, Елена Петрова, Катерина Стоянова Никол Султанова – имаха оригинално присъствие и в изявите си като ансамбъл.

Сценографията и куклите са създадени от Киряна Аврониева, а композитор е Михаил Шишков – баща. Успешният театрален проект е финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Дебюти“, а турнето бе реализирано от Фондация „Арт Офис“ с подкрепата на Министерство на културата.
Това бе първият театрален гастрол на сцената на театър „Иван Радоев“ в Плевен след като миналата година в страната бяха затегнати противоепидемичните мерки заради коронакризата.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Свързани статии

Back to top button