Плевен се поклони пред Апостола на свободата

Паметен ритуал, посветен на 149 години от обесването на Васил Левски, се проведе в Плевен на 19 февруари.

С паметен ритуал пред паметника на Васил Левски, днес Плевен се преклони пред личността и великото дело на Апостола на свободата и почете 149-ата годишнина от неговото безсмъртие! Своята признателност към един от най-светлите и чисти образи в националната ни история засвидетелстваха десетки плевенчани, като отново пред паметника бяха най-много децата.

Ритуалът започна с отдаване на военни почести от представителна рота на Плевенския гарнизон, след което панихида отслужиха свещеници от плевенските православни храмове.

За безсмъртното дело на Левски припомниха в словата си кметът Георг Спартански и областният управител Иван Янчев. Есе за националния герой прочете Полина Атанасова, ученичка в 12-ти клас на Математическата гимназия в града.

Пред паметника на Апостола бяха още народният представител Деян Петков, заместник-областният управител Виолета Иеремиева, общински съветници от състава на Общински съвет – Плевен, представители на ръководството на Община Плевен, бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на ВВВУ „Георги Бенковски“, представители на институции, патриотични организации и културни институти. Почит отдадоха и участници в Националния поход „По стъпките на Апостола“, който всяка година тръгва от Плевен през Балкана до родното място на Левски.

Плевен отдаде почит пред героя с поклон и минута мълчание, изпълнение на химна на България от Общинския духов оркестър и поднасяне на венци и цветя.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!
Back to top button