До края на 2023 година Плевен ще има изцяло екологичен градски транспорт

Плевен ще вземе заем от ФЛАГ за реализацията на значим проект за електротранспорт, чрез който областният град ще има изцяло екологичен обществен градски транспорт до края на 2023 година.

По решение на Общинския съвет ще бъде сключен договор за кредита с Фонда за местното самоуправление в България, като дългът ще бъде краткосрочен. Екопроектът е финансиран по оперативната програма „Околна среда“, за предприемане на мерки от община Плевен да бъде решен проблемът с транспорта, който е главният източник на замърсяване на атмосферния въздух.

В бюджета на общината за 2021 г. е определен максимален лимит за новия дълг до 10 милиона лева. За изпълнението на дейностите, експертите са установили необходимост от оборотни средства за текущи плащания и разплащане с изпълнители до 3 025 000 лв., поради което размерът на кредита ще бъде до 3 025 000 лв., а срокът за погасяване – до 12 месеца, с възможност за предсрочно погасяване.

Общата цел на проекта е да се подобри качеството на атмосферния въздух в Плевен, чрез намаляване на нивата на фини прахови частици (ФПЧ10) и азотни оксиди (NOx), и достигане на европейските стандарти и норми. Ще бъдат подменени също и старите превозни средства за градски транспорт.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button