Плевен ще отбележи Националния празник 3 март с разнообразна програма

Плевен ще отбележи Националния празник 3 март с разнообразна програма. Плевенската панорама отваря врати със свободен вход за посетителите от 9.00 до 17.30 ч., а с тържествен камбанен звън от всички храмове в града точно в 12.00 часа ще бъде огласено началото на официален ритуал по повод празника, съобщиха от общината.

Той ще се състои на централния площад „Възраждане“ с участие на представителна рота от Плевенския гарнизон. Под звуците на химна ще бъде издигнат българският трибагреник, след което пред Вечния огън на параклиса-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към паметта на загиналите за Освобождението на Плевен и България опълченци и воини от многонационалната Руска армия и националната Румънска армия.

Предвид извънредната противоепидемична обстановка няма да има служба от свещеници и произнасяне на слова по повод Деня на Освобождението.

През целия ден всички експозиции на Регионалния военноисторически музей /РВИМ/ в Плевен ще бъдат със свободен вход. В къща-музей „Цар Освободител Александър Втори“ ще бъде подредена изложба с уникални реликви от Българското възраждане и национално освобождение – експонати от фонда на РВИМ.

Награждаването на победителите в 23-ия национален конкурс за детска рисунка „Освобождението“, в който участват 543 творби на ученици от 54 училища от 29 общини в 17 области на България, ще се състои на 2 март от 11.00 ч. във фоайето на Панорамата.

Предвид масовия характер на събитията, Община Плевен апелира всички участници и гости на празника да спазват противоепидемични мерки – дистанция от 1.5 м и носене на предпазни маски.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Свързани статии

Back to top button