Плевенските криминалисти апелират към гражданите да не дават пари на непознати, след телефонни обаждания

Плевенските криминалисти апелират към гражданите да не дават пари на непознати, след телефонни обаждания

Криминалисти алармират за нов сценарий – „съберете всички пари и ценности и ги сложете в хладилника“. Телефонните измамници са изключително изобретателни и лесно могат да подведат „жертвите си”. Гражданите трябва да бъдат бдителни, да не се доверяват лесно и в никакъв случай да не дават пари на непознати.

Най-честата схема в последната седмица е обаждане по телефона от мъж, който се представя за полицай. Обяснява, че са зачестили измамите и започва да разпитва. Обяснява, че за по-голяма сигурност парите и ценностите трябва да се съберат на едно място и да се укрият. Дава указания да се сложат във фризера или хладилника. Поддържа непрекъсната връзка по телефона и жертвата е насочвана в действията. По този начин извършителят набира информация за наличните финансови средства и принуждава потърпевшия да ги окомплектова по начин, по който по-бързо ще му ги предаде. По-късно се получава обаждане от друг мъж или жена. Започват викове, плач и обяснения за различни драматични събития – „пари за операция на близък”, „пари за капаро за закупени климатици или друга техника”, „пари за освобождаване на колетна пратка”, „пари за освобождаване под гаранция“ и други. Повярвалите на лъжите биват въвеждани допълнително в заблуждение, като с тях започват да се свързват измамници, които се представят за служители на реда и търсят съдействие. Мнимият полицай дава указания вече събраните пари и ценности от дома да се изхвърлят през терасата на жилището или да се оставят на улицата пред къщата, като същите в последствие ще й бъдат върнати.

От ОДМВР – Плевен апелират при получаване на подобен вид телефонно обаждане гражданите незабавно да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото управление на МВР и в никакъв случай да не дават пари на непознати по никакъв повод.

Свързани статии

Back to top button