Плевенското село Върбица ликува за своята олимпийска шампионка Стойка Кръстева и се готви да я посрещне с пита и мед

Плевенското село Върбица ще посрещне златната медалистка от Токио Стойка Кръстева с пита, с изобразени на нея олимпийски кръгове, мед и шарена сол. Това заяви за БТА кметът на селото Красимир Маринов, минути след голямата победа на боксьорката.

Десетки жители на селото, заедно с най-близките й роднини, гледаха победата, връчването на медала и изпяха химна на България като ликуваха в кафенето в центъра на селото. Разля се шампанско.
„Стойка има достатъчно голям опит. Абсолютно вярвах, че ще спечели. Още при първите й срещи казах, че ще бъде победител“, заяви за БТА баща й Желязко.

„Видях я как излиза спокойна и бях убеден, че победата е сигурна. Трудолюбието и целеустремеността я доведоха дотук. Радвам се, че стигна дотук – не знам нейните мечти, но искам да се завърне в къщи и да се отдаде на семейството си“, добави развълнуван възрастния мъж и разкри, че ще очаква следващата стъпка – да има внук. Ние с майка й затова живеем, добави той.

Въпреки болежките си, майката на победителката Керана, също изгледа мача и се радваше мълчаливо, със сълзи на очи, на победата. Тя получи цветя и поздравления от децата, които се бяха скупчили около възрастните, за да изживеят заедно празника.

Съпругът на шампионката Борил честити победата на всички съселяни и на българите и разкри, че след като е видял лицето на Стойка преди мача, е разбрал, че е щастлива и уверена и че ще победи.
Близките на Стойка Кръстева бяха категорични, че талантът е един процент, а 99 процента от успеха са трудът, волята и лишенията. И това, че мисията на олимпийския шампион е да радва милионите. Всички пред телевизора в центъра на Върбица дълго време коментираха големия успех на българската спортистка.

Както БТА съобщи Стойка Кръстева заяви в Токио, че е осъществила мечтата си, след като е спечелила златото на олимпийския турнир по бокс в категория до 51 килограма. 35-годишната Кръстева победи категорично на финала с 5:0 съдийски гласа водачката в схемата Бусе Наз Чакъроглу от Турция и донесе дебютна олимпийска титла на България в женския бокс и първа в спорта от Атланта 1996.

Плевен ликува с две олимпийски шампионки – Ивет Горанова /карате/ и Стойка Кръстева /бокс/.
Посрещането на Ивет Горанова в Долна Митрополия е организирано от местната община утре от 19.00 часа.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button