Националният поход „По стъпките на Левски“ отново тръгва от Плевен към Карлово

Седем лъча с рекорден брой участници тръгват по стъпките на Левски

Националният възпоменателен поход „По стъпките на Левски“ от Плевен до Карлово тази година е с рекорден брой участници – 236, съобщи неговият ръководител, д-р Галя Цветкова.

От 13 до 18 юли те ще преминат Балкана в седем лъча. Ентусиастите са от Плевен, София, Хасково, Шумен, Видин, Никопол и други градове. Сред тях има 60 ученици, както деца на предучилищна възраст. Някои от първите походници ще се включат със семействата си. Участниците подготвят тематични вечери, посветени на живота и делото на Апостола.

Възстановява се традицията началото на прехода да се предшества от посещение в румънския град Турну Мъгуреле с поднасяне на цветя пред паметните плочи на Васил Левски и неговия най-близък съратник от Плевен, Данаил Попов. След ритуала там Стефан Цветомиров, ученик от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“, ще изпълни на гайда български мелодии.

Инициаторът за първото издание на похода, бившият учител по история Васил Копчев от Плевен, отново ще бъде с походниците на 18 юли в Карлово. Участието в похода е добър начин да се почувстваш истински българин и да се гордееш с това, е убеден знаменосецът на втория лъч, Радослав Тодоров – ученик от Математическата гимназия, който ще поеме по стъпките на Апостола за пети път.

Стартът ще бъде даден на 13 юли в 18.30 ч. с традиционно поклонение пред паметника на Левски в центъра на Плевен. Общината подкрепи за пореден път финансово организацията на похода.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!
Back to top button