Подготовката е задължителна за края на мото сезон 2022

Приближава и най-неприятният за мотоциклетистите момент от годината – зимата и краят на мото сезона. И въпреки че го отричате до последно и отказвате да приберете мотора преди да падне първият сняг, това не променя факта, че подготовката на мотоциклета за студените зимни дни е задължителна.

Разбира се, може да пропуснете този важен момент и да започнете да отделяте пари за нови части като акумулатори за мотор, които да поръчате и монтирате през пролетта. Въпреки това ви съветваме да положите поне минимална грижа за вашата любима машина, следвайки стъпките описани в тази статия. Моторът ви ще ви се отблагодари на пролет.

Заредете мотора догоре и добавете стабилизатор

Важно е да не оставяте резервоара на мотора с ниско ниво на гориво през зимата. Празната кухина създава конденз от температурната разлика и води до корозия на металните части на мотора. Това би довело до закупуване на скъпи части и много прекарано време в ремонти.

За да избегнете всичко това, заредете мотора догоре преди да го зазимите. Налейте или високооктаново гориво, или обикновено такова, но с добавен стабилизатор. Ако оставите резервоара пълен, то тогава няма да настъпи корозия.

Изпразнете карбураторите

Тази стъпка важи единствено за тези от вас, чиито мотори имат карбуратори, разбира се. С цел предотвратяване на запушване на игли и дюзи със старо гориво, е необходимо да го източите от карбураторите. Може лесно да го сторите чрез развинтване на дренажния винт, но въпреки това вижте инструкциите на производителя на мотора.

Сменете маслото и филтъра

Когато дойде време да приберете мотора си в гаража, отделете един ден или няколко свободни часа, за да го обслужите добре. Следващата стъпка е да смените маслото на мотора. Разбира се, трябва да съобразите какъв вид масло използвате според модела на мотора, големината на филтъра и други. Използвайте препоръчаното от производителя.

Допълнете резервоара догоре или направете пълна подмяна на маслото. Ако решите да смените цялото масло, източете старото докато моторът още е топъл. При смяна на маслото е задължителна смяната и на масления филтър.

Внимателно го измийте и смажете

Силно препоръчваме да не чакате до последния момент, а да изберете слънчев и топъл есенен уикенд, през който да свършите тази задача. Грабнете маркуч, гъба и измиващ препарат, с които старателно да измиете цялата повърхност на мотора. Премахнете насъбрана мръсотия, прах и буболечки. Тази стъпка е важна, за да се предотврати корозия.

По време на тази стъпка е и подходящ момент да смажете всички движещи се части на мотора. Части като шарнирите на страничната и централна стойка и веригата е задължително да бъдат третирани. След като измиете мотора, подсушете внимателно.

Премахнете акумулатора и го заредете

Премахнете акумулаторната батерия от мотора, следвайки инструкциите, предоставени от производителя. Обособете място за нея вътре в къщата/апартамента ви или в по-топъл гараж, където да престои през зимата. Свържете я с подходящо зарядно за акумулатори, осигуряващ постоянен нисък поток на електричество.

Всичко това се прави с цел разтворът вътре в акумулатора да не замръзне и да не се разшири. В случай че оставите мотора с акумулатор на минусови температури без да бъде ползван, рискувате разширяването да предизвика спукване.

Запушете ауспуха и въздушния филтър

Запушването на ауспуха и въздушния филтър се прави с цел да не влизат малки същества като насекоми, които да ги запушват, криейки се от студа. Запушете входовете на тръбите като ги покриете с парцали и тиксо например. Може да използвате и дунапрен, ако разполагате с такъв. При всички положения не забравяйте да ги премахнете преди да стартирате мотора на пролет.

Покриване и зазимяване

Вече сте свършили всичко необходимо, за да бъдете спокойни за мотора си през зимата. Покрийте го с предназначено за това покривало, за да не се праши излишно в гаража или помещението, в което го съхранявате. Покрива се също така, за да се предотврати ръжда вследствие на натрупана по мотора влага. 

До следващата пролет!

Back to top button