Груба политическа грешка е да се заобикаля в момента ГЕРБ-СДС, заяви кандидатът за премиер Даниел Митов

Смятаме за груба политическа грешка в момента да се заобикаля ГЕРБ-СДС и да се върви към съвършено неясни задкулисни констелации, за които изобщо не знаем кой ще носи политическа отговорност, коментира пред медиите в парламента кандидатът на коалицията за премиер Данел Митов. Поводът е отказът на „Демократична България“/ДБ/ да отиде днес на консултации с тях за съставяне на правителство.
Митов подчерта, че ГЕРБ-СДС са готови да водят прозрачни разговори за коалиционно правителство около конкретни приоритети и политики.

„Демократична България“ и „Има такъв народ“ трябва много ясно да кажат с кого разговарят, за какво и къде, поиска Тома Биков ог ГЕРБ.

Не зная как изведнъж ДБ стигнаха до извода, че могат да дадат безусловна подкрепа на „Има такъв народ“, след като до вчера се отнасяха към тях по съвсем различен начин,коментира Митов. И предупреди, че те сами влизат в ситуация, която не е в тяхна полза.
Не можем да си обясним защо ДБ отказва разговори при положение, че, когато се водят сериозни разговори за съставяне на кабинет, когато държавата е в тежка пандемична ситуация, трябва стабилно правителство, добави той.

В една държава има просто не само правосъдна реформа, много пъти сме заявявали, че такава желаем, и ще е нужен разговор за начина, по който да се направи, подчерта кандидатът за министър-председател. Но посочи, че има и други системи – социална политика, външна, енергетика, за които най-малко трябва да се влезе в разговор дори и да не бъде постигнато съгласие.

Тома Биков очерта два варианта за ДБ оттук нататък – да станат част от неясно политическо мнозинство и да подкрепят правителство, което няма да бъде в състояние да носи политическа отговорност за управлението на страната. Втори вариант – бързи предсрочни парламентарни избори. И в двата случая резултатът ще е един – хаос, безвластие, задълбочаване на икономическите, социалните проблеми, очерта перспектива депутатът.

Ние сме член на семейството на ЕНП, няма нищо по-логично от това две десни формации, за каквито се представят от ДБ, най-малко да седнат и да разговарят, на свой ред заяви и Румен Христов /СДС/, номиниран за вицепремиер и министър на отбраната.Ако смятаме, че ще продължим заедно в ЕНП, би следвало по такива важни теми,засягащи бъдещето на България, да седнем, да видим къде имаме допирни точки, убеден е той. ГЕРБ покани на среща утре „Има такъв народ“ в опит да бъде съставен кабинет.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button