Повече от месец село Караисен е без питейна вода

Повече от месец село Караисен, община Павликени е без питейна вода, и то в разгара на лятото

Жителите на село Караисен, община Павликени, са без вода повече от месец, при това след направен ремонт на водопроводната мрежа в населеното място. Това беше и поводът за депозиране на жалба и подписка от жителите на селото към ВиК ,,Йовковци”.

За периода от 2020 г. до април т.г. част от водопроводната мрежа в с. Караисен беше подновена по проект с европейски средства на стойност 4 млн. лв. При срещи с населението на селото кметът на община Павликени – инж. Емануил Манолов, многократно ни убеждаваше, че по този начин дългогодишният проблем с водата ще бъде решен, и то успешно.

Резултатът беше, че от 17 април до 2 юни имаше вода денонощно. Но от 2 юни до днешна дата (5 юли) в селото НЯМА вода за питейни нужди. Нещо повече… оказа се, че след подмяната на тръбите до къщите в една част от селото въобще не достига вода.

Към настоящия момент от властите няма адекватни предприети мерки за справяне с проблема. Няма обявен воден режим. ВиК ,,Йовковци”, в нарушение на ОУ на дружеството, не подсигурява водоноски с вода за населението.

Затова и предприехме следните инициативи:

  • По Закона за правото на участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление инициирахме подписка за проблема с водата в селото. Поискахме от КЕВР да се извърши проверка защо след извършен ремонт вместо проблемът да се реши, той се задълбочи и като резултат – в селото няма вода.
  • Настояваме за неустойка от ВиК „Йовковци“, която се дължи от оператора при нарушено водоснабдяване. За целта събрахме повече от 80 подписа от жителите на селото.
  • В 14:30 часа на 06.07.2022 г. ще внесем копие от подписките до КЕВР и ВиК,, Йовковци” в община Павликени с искане кметът на общината да вземе своевременни и адекватни мерки за решаване проблема с водата в селото.
  • В 16.00 часа ще внесем искането за неустойка във ВиК,,Йовковци”Велико Търново
  • От 16:45 часа на същия ден по пешеходната пътека пред магазин ,,Практикер” в гр. Велико Търново ще извършим организирано посещение на търговския обект от жители на селото.

адв. Иван Иванов, АК-Плевен

Back to top button