Поздравителен адрес от Иван Петков по случай Денят на народните будители

Поздравителен адрес от Иван Петков – Областен управител на Област Плевен по случай Денят на народните будители

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ, ДЕЙЦИ НА КУЛТУРАТА,

КНИЖОВНИЦИ И ПРОСВЕТИТЕЛИ,

В навечерието сме на 1 ноември – Денят на народните будители, на българските родолюбци, просветители и борци за издигане на българския дух! Затова нека си спомним с почит и уважение за Свети Йоан Рилски – патронът на българското будителство, покровител на българската държава и народ, за Св. Св. Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Петър Берон, Братя Миладинови, Петко Славейков, Захари Стоянов, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов … Списъкът е дълъг…

Всички тези личности, които векове наред почитаме като народни будители, просветители, книжовници, революционери, посветили живот и душа за укрепване и популяризиране на националната ни история, чистотата на майчиния език, духовното израстване и културна принадлежност са най-достойният повод за гордост да се наричаме българи, защото сме наследници на едно непримиримо поколение, превърнало се в пример за патриотизъм и духовна сила.

Помнете имената и делата на тези исторически личности, които са се превърнали в неразделна част от националната ни идентичност, култура, мироглед. Въоръжени с перо в ръка те създават книгите, от които и до днес се учим. Делата им са били водени единствено от любов към народа!

Нека всяко ваше начинание бъде изпълнено с мисъл за обществото и удовлетворение на жаждата за знания, съхраняване и разпространение на българските ценности!

Пожелавам на всички Вас, учители, дейци на културата, книжовници и просветители  здраве, лични и професионални успехи!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Иван Петков
Областен управител на Област Плевен

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!
Back to top button