Преподаватели и студенти от МУ Плевен са съавтори в публикация в световно научно списание

Преподаватели и студенти от Медицинския университет в Плевен са съавтори в публикация в световно научно списание, съобщиха от висшето училище.

Студентите са участници в кръжок по онкологична хирургия, а хирурзите са от Университетската болница „Д-р Георги Странски“ и преподаватели в университета. Всички са се включили в международна изследователска група, която обединява практикуващи хирурзи от цял свят за съвместни международни изследвания за хирургични резултати. Като огромно постижение се оценява публикацията им на голяма статия в списание, което е в топ 3 на медицинските научни списания в света – The Lancet.

Проф. д-р Добромир Димитров, които е инициатор за включване на Плевен в проучването, заяви, че резултатите категорично показват, че са необходими сериозни здравни политики за скрининг и ранна диагностика на онкологичните заболявания, за да се подобрят следоперативните резултати в слабо развити и развиващи се страни като България.

По думите му са необходими реформи, подобрена инфраструктура и организация. „Изключително съм радостен, че успяхме да се справим с това световно предизвикателство. Това е безценен международен опит. Работата в екип с водещи изследователи от Англия и ЕС бе решаваща“, изтъкна проф. Димитров.

Според него работата е оценена високо от редакционния екип на списанието, считано за библия на медицинската наука, защото то публикува едва до 5 на сто от подадените към него статии. „Нашият принос е минимален с участието ни с резултати от 40 пациенти от Плевен, но въпреки това е вдъхновяващ опит.

Трябва да се включваме в такива международни проучвания, не само защото научният опит е безценен, а защото се събират важни данни за развитието на медицинската наука“, е категоричен проф. Димитров.
На сайта на университета може да се намери достъп до публикацията.

Източник:
МУ Плевен
Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!
Back to top button