Призово място в научна сесия на БАН постигнаха ученици от Езикова гимназия в Плевен

Ученици от Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици /ПГПЧЕ/ „Димитър Димов“ в Плевен заеха призово място в Осмата научна сесия на УчИ БАН в онлайн платформа.

Плевенските ученици са се съревновавали с общо 59 проекта в 5 научни секции, като са преобладавали проекти в научните области биомедицина, биоразнообразие, биология и физика. Екипът на гимназията, съставен от Атанас Гюров и Севастиян Санков от XII клас, с ръководител Людмила Бояджиева – учител по биология и химия, е заел трето място със своя проект „Имунитет назаем“ под мотото „Дарете плазма – спасете живот!“, посочи Димова. Проектът разглежда значението на кръвната плазма като начин на лечение на различни заболявания, включително и COVID-19, и представя начини за повишаване даряването на кръвна плазма и кръв. Екипът на гимназията е получил пълно съдействие от д-р Ваньо Данов от Регионалния център за трансфузионна хематология /РЦТХ/ в Плевен.

„Учениците от Езиковата гимназия в Плевен демонстрираха високо ниво на познания и аргументирани отговори на теоретичните въпроси поставени от журито. Академичната аудитория бе впечатлена от познанията им, от актуалността на темата и практическите задачи, разработени в проекта“, поясни заместник-директорът.

Участниците от Плевен са поканени за работната среща „Биологична активност на метали, синтетични съединения и природни продукти“, за да представят своята разработката.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button