Проф. Кючуков респектираше със своята коректност, лоялност и работоспособност, сподели акад. Григор Горчев

„Проф. Кючуков респектираше със своята коректност, лоялност и работоспособност“, сподели акад. Григор Горчев при откриването днес на барелефа на първия ректор на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Недко Кючуков.

Паметникът е монтиран във фоайето на Спортната зала на университета, която носи неговото име. Акад. Горчев подчерта, че проф. Кючуков не се е срамувал да работи заедно със студентите, рамо до рамо с майсторите е участвал в изграждането на спортната зала.

„Важно е да познаваме историята на нашето висше учебно заведение, за да имаме успешно бъдеще“, каза в словото си ректорът проф. д-р Добромир Димитров. Според него приносът на проф. Кючуков не може да бъде събран в няколко изречения, тъй като той поставя основите на висшето образование в Плевен.

„Медицинският университет в Плевен се утвърди като един от най-важните медицински висши училища в България, което изгради много учени, преподаватели и добри лекари“, каза доц. Георги Кючуков, син на проф. Кючуков. Той добави, че след като бъдат обработени всички документи, съхранени от семейството му за създаването на университета, те ще бъдат дарени на библиотеката на висшето училище.

През тази година се навършват 100 години от рождението на проф. Недко Кючуков, който е ръководил МУ – Плевен в продължение на 12 години.

Той е основател на неврохирургичните клиники във Варна и Плевен, разкрил е първите 24 катедри, 14 от които са клинични, извършил е реконструкция на Окръжна болница в университетска база. По време на неговото управление е построено студентско общежитие с 250 легла, изградена е спортна зала. Като лекар е извършил повече от 6000 черепно- и гръбначно-мозъчни операции и е обучил хиляди студенти и специализанти.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button