Прокуратурата: Засега няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинения

prokuraturata-nyama-dokazatelstva

Прокуратурата намира, че самото разследване на Борисов, Арнаудова и Горанов е опорочено, тъй като то е ръководено от некомпетентен разследващ орган. Според Прокуратурата би следвало за този вид извършители и за този вид престъпление следствието да се води от следовател, а не от разследващ полицай.

Прокуратурата също така твърди, че в този момент няма събрани достатъчно доказателства, за да може да се повдигне обвинение.

След 10.00 часа беше докладвано, че е образувано досъдебно производство срещу длъжностно лице в условията на неотложност, заяви на брифинг Десислава Петрова, говорител на Софийска градска прокуратура. Материалите по делото са постъпили по-късно. Докладвани са разпити на шестима свидетели, сред които и на премиера Кирил Петков и това е било първото действие по производството. Петков е разказал за срещата си с Лаура Кьовеши.
Самият Васил Божков, който е споменат като изнудван по време на разпита на Кирил Петков, не е разпитван.

След това са извършени претърсвания на трите адреса – на бившия премиер Бойко Борисов, на тогавашния финансов министър Владислав Горанов и на бившата директорка на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова.

В петък са разпитани служител в търговско дружество на Божков и управител на дружество на Божков, който е свидетелствал, че Божков не е носил пари при срещите си с управляващите. Свидетел – служител на министерството на финансите, е разказал, че Божков идвал само с пура в ръце, без багаж. Разпитани са и бивш член на парламентарната комисия по бюджет и финансите, като и бивш съдружник на Божков, който свидетелства за срещи с Борисов и Горанов.

Делото не е докладвано в неговата цялост, ще се прави допълнителен анализ, каза Десислава Петрова. СГП е изискала и заповедите за задържане, които са постъпили в 20.30 часа, след като задържаните вече са били освободени.

Наблюдаващите прокурори очакват още материали и смятат, че повдигането на обвинения на този етап би било в нарушение на закона. Ако се появят нови обстоятелства, обвинения може да бъдат повдигнати, добави говорителката на СГП.

Прокуратурата счита, че извършените действия са извършени от некомпетентни органи. Съгласно НПК разследванията на престъпления, извършени от член на МС, се извършват от следовател, а не от полицай. Според СГП не е налице хипотезата на неотложност при полицейската акция за задържане на Борисов, Горанов и Арнаудова, тъй като обстоятелствата по този случай са отдавна известни.

Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова бяха освободени от ареста

 

Back to top button