350 свободни места са заявили работодатели, търсят се най-вече шивачи, строители, монтажници

Работодатели са обявили 350 свободни места в община Плевен. Търсят се предимно шивачи, строители, монтажници, социални асистенти и други.

„В Плевен остава висок броят на незаетите позиции за шивачи – над 80 са свободните места“, подчерта Дафинов. Голям завод за кабели постоянно търси около 20-30 работници.

Според Дафинов причините за отказ от работа са различни. Често млади хора с малки деца не се съгласяват да заемат дадена позиция, защото трябва да работят на смени, други пък не искат да пътуват далеч от местоживеенето си, водещ фактор често е и заплащането.

По думите на и.д. директор на Бюро по труда – Плевен с приключването на сезонната работа се очаква ръст на незаетите.

„Безработицата в община Плевен се движи около 4,70 на сто и е традиционно по-ниска от средната за страната“, коментира Дафинов. Той подчерта, че има възможности за работа, но всичко зависи от предпочитанията на кандидатите и тяхната мотивация.

Според проучването на потребностите от работна сила, изготвено от Областния съвет по заетост, работодатели са заявили, че през следващите 12 месеца биха наели най-много шивачи, строители, работници в хранително-вкусовата промишленост, лекари, учители и медицински сестри.

Най-малка е необходимостта от електротехници, офис-секретар, инженер-химици, специалисти по логистиката и други, става ясно още от проучването.

Справка на Регионалното управление на образованието показва, че към днешна дата свободните места за учители са само три в област Плевен. Търсят се преподаватели по английски език и по математика и физика.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button