До края на януари 2022 г. се очаква да приключи ремонтът на автогарата в Плевен

Ремонтът на общинската автогара в Плевен се очаква да приключи до края на януари 2022 година.

Инвестицията е за около 2,6 милиона лева. Стефан Милев, заместник-кметът на Община Плевен съобщи, че ще бъде нужно време след края на реконструкцията приемателните комисии да си свършат работата. Според него нормалната експлоатация на съоръжението може да започне в началото на март следващата година.

Основната сграда на автогарата е затворена и е създадена временна организация за преминаващите автобуси. Обособена е спирка в улицата до строителния обект. По договор ремонтът трябва да осигури енергийна ефективност на сградата, навесна конструкция за 8 перона, нов покрив, климатизация, нови санитарни помещения, достъпна среда за хора с увреждания.

Напредва работата по приключване външните ремонтни дейности. Асфалтират се четири декара дворно пространство, готова е тротоарната настилка. Монтирана е навесната конструкция, предстои поставяне на специално покритие. За първи път в сградата ще бъде обособено отделно място за майки с деца с мивка и маса за повиване на бебета, както и сектор за оказване на първа помощ.

Плевенската автогара е построена 1966 г. и е една от най-големите в Централна Северна и Северозападна България. Според разписанието, което действа и в момента, от нея тръгват автобуси в 55 направления. Най-далечни дестинации са Бургас, Силистра, Хасково, Кърджали, Крумовград, Стара Загора, Пловдив. Ежедневно повече от 10 автобуса пътуват до София и обратно. Най-малко са автобусите за селища от Северозападна България. Автогарата е близо до жп гара – Плевен и осигурява връзка с десетки бързи и пътнически влакове.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button