Президентът Румен Радев изтъкна важността от съставяне на редовен кабинет и от актуализация на бюджета на консултациите с БСП

От ГЕРБ потвърдиха своята позиция, че ще върнат веднага втория мандат при неговото връчване, което поставя голяма тежест върху третия мандат и дали парламентът ще може да отговори на очакванията на българските граждани или той ще бъде пропилян отново. Това заяви президентът Румен Радев на консултациите с представителите на ПГ „БСП за България“.

За това трябват диалог, отговорност и конструктивност, каза Радев.

Държавният глава започна днес втори кръг от консултации с парламентарните сили в рамките на конституционната процедура за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство. По-рано той се срещна с „Има такъв народ“ и с ГЕРБ-СДС, а утре ще разговаря с „Демократична България“, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

И на срещата с БСП президентът заяви, че страната е изправена пред редица предизвикателства, което поставя с особена острота необходимостта от формиране на редовен кабинет в рамките на настоящето Народно събрание. Той изтъкна, че от БСП на консултациите между партиите в 46-я парламент до момента са проявили отговорност, зрялост и мъдрост и разчита, че и занапред от левицата ще търсят и ще работят за допирни точки между различните партии, за ясни приоритети и цели в интерес на българските граждани, модернизирането на страната и за нормализиране на политическия диалог в НС.

Румен Радев отново изтъкна и необходимостта от актуализация на бюджета за посрещане на предстоящите кризи, както и за ясна позиция на парламента за Плана за възстановяване и устойчивост.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че „БСП за България“ си поставят две задачи – актуализация на бюджета и да положат максимални усилия да се състави редовен кабинет. Актуализацията на бюджета е свързана със стабилизиране на здравната система за посрещане на Ковид кризата, преизчисляване на пенсиите и увеличаване на доходите, за да могат българите да посрещнат ценовия шок и увеличението на цените на ток, парно, храни, подготовка на държавата за евентуална мигрантска вълна. От БСП ще направят предложенията си по внесената от служебния кабинет актуализация на бюджета между първо и второ четене.

Корнелия Нинова заяви още, че БСП ще положат максимални усилия да се състави редовен кабинет. Ще продължим с конструктивно, разумно и мъдро поведение, за да може да има редовно правителство, което да преведе България през тежката есен и зима, които ни чакат, да дадем малко спокойствие и сигурност на българските граждани и стабилност на политическата система и на държавата, каза Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че ако третият мандат бъде връчен на тях, те ще продължат със същия начин на поведение – конкретно, конструктивно и мъдро, в търсене на общите пресечни точки с другите парламентарни сили, без ГЕРБ и ДПС, за да видят дали могат да постигнат съгласие по приоритетите за България.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button