Правителството на Румен Радев не се справя с енергийните въпроси, според съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов

Кризата в България не е енергийна. Това е криза на политическата безотговорност, дългогодишната корупция и обслужване на чужди и частни интереси, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в живо включване по темата за кризата на енергоносителите.

„Това е наследството на Борисов, това е предпоставката за хаоса, срещу който сега се опитва да се покаже по-силен. Това е и онова средство, с което служебното правителство на Румен Радев не се справя“, заяви Иванов от компресорната станция край Петрич.

Той каза, че освен да изнася газ за Гърция, компресорната станция позволява на България да внася природен газ. Иванов обяви, че „Демократична България“ иска да бъде изградена българо-гръцката газова връзка по същия скоростен начин като „Турски поток“. Така България може да ползва по-евтин газ от Азербайджан.

Според Ивайло Мирчев, в момента азерският газ е близо пет пъти по-евтин от руския, а България може да ползва до 1 млрд. куб. м. газ годишно.

„Ние внасяме от Русия в момента на цена близо 800 долара, докато можем да си купим от Азербайджан на цена 150 долара. Това е цена по договор. Веднъж беше виновна гръцката страна, веднъж беше виновна азербайджанската. Всичко това се оказа пълна лъжа“, каза Мирчев.

Двамата потвърдиха, че „Демократична България“ иска оставката на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов. В същото време обединението има и три важни предложения за решаване на проблема.

„Подкрепяме политиката на служебното правителство по отношение на големите клиенти и помощта, която ще им бъде оказана 50 лв. за Мгвт/ч. За битовите клиенти в никакъв случай цената не трябва да бъде пипана и не трябва да бъде увеличавана от 1 януари. Резерви за това има във фонд „Енергийна сигурност“, каза той. „За малките и средни фирми, които са най-уязвими, предлагаме защитена цена. Тя ще им позволи да са в симулация на регулиран пазар“, добави Мирчев.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button