Шестима са загинали в битови пожари в област Плевен

Шестима са загинали в битови пожари в област Плевен от началото на годината.а един е пострадал от началото на годината, съобщиха от ОД на МВР – Плевен.

Поредният случай е от 12 март в с.Вълчитрън, община Пордим, където в горяща къща е открит загинал 73-годишен мъж. Час преди инцидента при него е бил роднина и предполагаемата причина за пожара е не загасена цигара, уточняват от МВР.

За същия период на 2016 г. не е имало загинали в региона от пожари, а пострадалите са били трима. Анализът показва, че най-често жертви са хора на пенсионна възраст, често самотно живеещи, трудноподвижни.

От началото на т.г. най-много пожари с материални загуби е имало в отрасъла „Жилищно стопанство, дейности на домакинства“ – 35, повече с 13 спрямо м.г. Според експертите основна причина за инцидентите е пренебрегване и неизпълнение на правилата за пожарна безопасност. Късо съединение е причинило 12 пожари, строителна неизправност и небрежност при боравене с открит огън – 11.

От полицията напомнят за личната отговорност на гражданите да спазват правилата за пожарна безопасност, а при пожар веднага да се обаждат на тел. 112.

Back to top button