Празник на сланината и греяната ракия-2019

Девето издание на традиционния Празник на сланината и греяната ракия организират от Община Априлци и народно читалище „Светлина – 1895г.“

Празникът тази година ще се проведе на 02 март /събота/ на площада в центъра на града.
Той е организиран за първи път през 2011 година с цел опазване на старите български традиции чрез представяне на типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на народни песни, хора и хумор.
Събитието през годините намери свои радетели, последователи и съмишленици в цялата страна, които превръщат площада в трибуна на неизчерпаема жизнерадост и неповторимост.
Всички посетители имат възможност да вкусят от т.нар. „Бабината гозба“, приготвена от 30 кг. сланина, 500 яйца и 30 кг. праз лук, приготвена в „големия чорбаджийски тиган“.

В празника са включени следните конкурси:
• за най-крехка сланина /голямата награда -живо прасенце/
• за най-оригинално ястие, приготвено със сланина
• за най-атрактивно подредено мезе от сланина
• за най-ароматна, идеална на градус , чудесна на вкус домашна ракия

Регламент за участие в празника
За да се гарантира качеството на продукцията и да се подпомогне и стимулира местното производство, тази година на празника ще има специално обособена територия, на която ще се допускат само местни производители на сланина и ракия, представящи своята традиционна продукция.

В празника могат да заявят участие и всички производители на месни продукти, занаятчии и търговци на изделия, свързани с българския фолклор. Цена на квадратен метър: 12 лв. След приключване на срока за подаване на заявки организаторите разпределят заявените търговски площи според реда на подадената заявка, заявената квадратура и търговска дейност.

Желаещите да получат търговска площ, могат да заявят участието си до 20 февруари 2019 на тел: 0887 876 466

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button