СУ „Христо Смирненски”-Гулянци закупи трактор за провеждане на професионално обучение

На 12 февруари колективът и учениците при СУ „Хр. Смирненски” гр. Гулянци с радост и вълнение посрещнаха новата си придобивка – трактор HATTAT C3080 в комплект с плуг за провеждане на обучения по кормилна практика на учениците от професионалната паралелка “Трайни насаждения” с професия – “Техник – растениевъд.

Новата техника е на стойност 70 000 лева и е закупена от училището със средства по Национална програма “Осигуряване на съвременна образователна среда” модул “Модернизиране на системата на професионалното образование” по дейност 1 “Модернизиране на материално – техническата база”, по която кандидатства с проект през 2020 година, съфинансиране със собствени средства и дарения от земеделски фирми в общината „АГРОБЕЛ 2001” ЕООД, ЕТ „АМБЪР 66 – Пламен Данчев” и „ЕНЕРГИЯ 66” ЕООД. В последствие учениците ще карат практика в тези фирми, като част от договорните отношения за партньорство по проекта.

Съобразявайки се с регионалната и общинска стратегия за развитие, с нарасналия интерес на бизнеса към подготовка на квалифицирани изпълнителски кадри от една страна и от друга високата безработица в общината и липсата на средства на родители за обучение на децата им в друго населено място, през учебната 2019/2020 година в СУ „Хр. Смирненски” беше разкрита професионална паралелка “Трайни насаждения” с професия – “Техник – растениевъд” със срок на обучение от 5 години.

Създаването на паралелката е съобразено и с нуждите на региона от селскостопански специалисти, поради земеделския характер на този край и цели успешна професионална реализация на учениците. През тази учебна година в професията се обучават две паралелки – VIII и IX клас с общо 25 ученици.

Това е поредната голяма крачка в развитието на СУ „Хр. Смирненски” гр. Гулянци. В своята работа ръководството и колективът непрекъснато се стремят към издигане престижа на учебното заведение и създаване на имидж на училище, желано от учениците, като същото все по-пълно да се приобщава към високите изисквания за качествено европейско образование и професионална подготовка.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Свързани статии

Back to top button