Художничката Теодора Монова се завърна в родния Плевен с оригинална колекция

Галерия „Арт Център – Плевен“ представи първата за новата година изложба, с която представи оригиналното творчество на плевенската художничка Теодора Монова.

Авторката е показала инсталации, рисунки, фотографии, колажи, декоративна живопис и още творби в различни техники – разнообразни търсения в областна на изящното изкуство.

През репортер на БТА тя разкри, че изложбата е огледално изображение на невидимите емоции и мисли, които бушуват в нея. Призна, че е преживяла период от около две години и половина, когато се е опитвала да избяга от изкуството. Но въпреки това, през последните четири месеца е създала творбите за тази колекция, завръщайки се в родния Плевен, както се изрази, след катарзисна среща с Родината и със своята майка.

Авторката бе поздравена за успешното представяне от председателя на Представителството на СБХ в Плевен Валентин Асенов – Хъкъла, и от много художници.

Преди тази експозиция Теодора Монова е показвала само една самостоятелна изложба пред съгражданите си – в далечната 1999 година. Имала е изложби в чужбина, където живее дълго време и където се изявява. Разказа, че е преживяла и вълнуващи срещи като художник на улицата в чужбина с хора, които са се докоснали до нейното творчество.

Заради противоепидемичните мерки изложбата й в Плевен нямаше официално откриване, но вернисажът бе посетен от много любители на изящното изкуство.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Свързани статии

Back to top button