Заместник-министър Петър Димитров съобщи, че товарът на Vera Su поне на повърхността е втечнен

Поне на повърхността товарът на кораба Vera Su, заседнал в скалите край местност Яйлата, е в течна консистенция. Това съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров пред журналистите в района на инцидента. По думите му впечатлението му чисто визуално, тъй като е видял това през отворения люк на т.нар. хамбар, в който е амониевата селитра. Димитров допълни, че не може да коментира цялото състояние на товара.

Най-вероятно има частично изтичане на течната фракция в морето, каза заместник-министърът в отговор на въпрос за завишените стойности на азот във взетите проби от морските води. Петър Димитров добави, че течната торова консистенция ще бъде изтеглена с осигурените баржи от Европейската агенция за морска безопасност, всяка от които има помпа. После уреята ще бъде претоварена навътре в морето на танкер. Ако целият товар се окаже втечнен, по-лесно ще бъде претоварен, поясни още Петър Димитров, без да се ангажира за колко дни това може да стане. Заместник-министърът заяви, че не може да се говори за риск за околната среда и добави, че обстановката се следи.

В района днес на борда на гранично-полицейски катер е и министърът на околната среда и водите Асен Личев, който инспектира операцията с плавателния съд.

Втори ден продължава операцията за разтоварване и изтегляне на заседналия товарен кораб под панамски флаг. Край плавателния съд е провлачена платформа, която ще осигурява претоварването на уреята.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button