Този състав на МС е най-слабият, който някога в България е излъчван, каза Христо Иванов по повод проектокабинета на ИТН

Този състав на Министерски съвет е най-слабият, който някога в България е излъчван. Най-доброто, което можем да кажем за тези хора, е че ние не ги познаваме. Това заяви по време на брифинг в парламента Христо Иванов, председател на ПГ „Демократична България“ /ДБ/ след заседание на групата, на което е било взето решение, предложеният от „Има такъв народ“ /ИТН/ проектокабинет да не бъде подкрепен в пленарна зала.

Гласуването на проектокабинета на ИТН се очаква на редовно пленарно заседание утре.

Христо Иванов заяви, че от самото начало са заявили, че няма да подкрепят каквото и да е правителство. Той припомни и ангажимента на ДБ да бъде излъчено правителство на дълбоката промяна.

„Много ясно казахме, че промяна с ДПС през задния вход не може да се прави, много ясно казахме, че това може да се прави само от хора в изпълнителната власт, на които може да се има доверие“, коментира Иванов.

Той определи като знаци на отвореност към ДПС – поканата на ИТН към ДПС в процеса на консултации между парламентарно представените сили, както и внасянето на съвместно проекторешение между ИТН и ДПС за създаване на временна анкетна комисия за местността Буджака, с което по думите на Иванов се обслужвали „пропагандните“ цели на ДПС.

„Можем ли ние да подкрепим едно правителство, което не е договорено, а наложено със заплахи, с диктат, което е излъчено в един процес на взимане на решение, в който имаме център и висока степен на овластяване, който е извън институциите, извън публичния и медийния живот – не можем“, коментира Иванов.

„Не можем да подкрепим правителство, което стъпва на една програмна и едностранна декларация“, заяви Иванов.

Той поясни, че в този документ отсъстват ключови дългосрочно заявени приоритети на ДБ. По думите му липсва ясен ангажимент за предсрочно прекратяване на мандата за Иван Гешев. „Има за ветеринарите и животновъдите – важно е, но за нас е важно Иван Гешев ясно да бъде заявено, че ще бъде отстранен“, коментира Иванов.

„Няма ангажимент за конституционна реформа на ВСС и прокуратурата. В последните бележки на ЕК за Плана за възстановяване – такава реформа е предпоставка изобщо да ни бъдат отпуснати тези средства. Няма ангажимент за преструктуриране на КПКОНПИ и прекратяване на мандата на Сотир Цацаров. Няма поетапно отвоюване на регулаторите от корупционните мрежи. Няма ангажимент за прочистване на МВР и службите за сигурност от корупционни и чужди влияния“, посочи Иванов.

Той коментира още, че в документа липсва ангажимент за по-нататъшна интеграция с ЕС и НАТО, за продължаване на модернизацията на въоръжените ни сили, за възстановяване на енергийния суверенитет, за прилагане на зелени политики, както и за ефективна програма за доброволна ваксинация. „Няма последователна програма за борба с корупцията, няма мерки за борба с мръсните пари и оздравяване на финансовия сектор, няма твърд ангажимент за присъединяване към еврозоната“, посочи той и изтъкна, че липсват и мерки за изчистване на медийната среда и гарантиране на свободата на медиите.

Документът не само има проблем със съдържанието, има проблем с механизмите, които той не предвижда, каза Христо Иванов и добави, че всяко споразумение би трябвало да предвижда механизми за взимане и предварително съгласуване на важни ключови решения.

„Не можеш с 65 гласа сам да си решиш, какъв е съставът на МС и не става дума за порции, защото ако ще си говорим на този профански език, ние пък можем да кажем, вие как с 65 гласа, при положение че се изискват 121 искате да вземете всичко и да го дадете на хора, които никой не познава. Как си представяте, ние да гласуваме за подобна конструкция?“, коментира Иванов и подчерта, че ДБ не може да даде гласовете си за споразумение, което е едностранно, не съдържа в себе си никакъв елемент на съгласуване на решения, и което легитимира плаващото мнозинство.

„Един път гласувайте, за да се избере правителство и след това ние ще си правим каквото си искаме с 65 гласа. Ние смятаме, че това е рецепта за задкулисие“, заяви Иванов.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button