ЦИК да организира изборния процес за поставените под задължителна карантина, решиха управляващите със законови промени

ЦИК да организира изборния процес по начин, който да не лиши нито един гражданин от избирателно право и да позволи избирателите да гласуват в условията на епидемичната обстановка, включително поставените под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето.Това да стане чрез подвижни избирателни кутии или в отделни секции, извън посочените в Изборния кодекс, реши парламентът като прие на първо четене допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., внесено от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

„За“ промените бяха 128 депутати, 45 – „против“, деветима се въздържаха.
Основната цел е предизвикателството да се проведат избори в условията на пандемия, обясни един от авторите Красимир Ципов, зам.-председател на ПГ ГЕРБ.

Условията и редът за гласуването на карантинираните ще бъдат разписани в правилата, приети от ЦИК. В тях ще се определи по най-безопасния начин за всички участници в изборния процес образуването на секции, подаването на заявления в т.ч. по електронен начин през интернет страницата на ЦИК или съответната община или на безплатен телефонен номер, както и списъкът за гласуването в изборния ден.

С цел намаляване струпването на много хора се предвижда броят на членовете на секционните избирателни комисии за извънредните секциите да е не е по-малък oт трима, назначени при спазване изискванията на Изборния кодекс. Предвижда се броят на членовете на секционна избирателна комисия извън страната също да може да бъде не по-малко от трима по преценка на Централната избирателна комисия в зависимост от епидемичната обстановка, ограничителните мерки в съответната държава и други обстоятелства, свързани с натовареността в изборния процес.

ЦИК приема правилата след проведени консултации с Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и Обществения съвет към нея като публично обявява резултатите от провеждането им. Предлага се приетите правила да може се обжалват пред Върховния административен съд по реда на Изборния кодекс.

При противоречие кой закон ще се прилага – този,който в момента предлагате, или Изборния кодекс, попита Крум Зарков от БСП.

Колегата му Филип Попов уточни, че са съгласни карантинираните граждани да могат да гласуват, но с предложението си управляващите саботират предстоящия парламентарен вот. По думите му, на ЦИК се предоставя да реши кои са тези избирателни секции, да донапише закона, а нейните решения могат да се обжалват пред ВАС, което залага тежки бомби пред изборния процес.С предложението за по трима членове в секциите няма да имат представителност всички парламентарни партии, добави той. Проблем било и как поставеният под карантина ще докаже, че е карантиниран, ако се разболее непосредствено преди вота, например.

Има спекулации, че на ЦИК се възлага нещо неприсъщо,че едва ли не й се възлагат и функции на медицински орган, отговори Красимир Ципов. Той подчерта, че комисията трябва да определи рамката за провеждане на вота в извънредна епидемична обстановка. Да постигнем консенсус какво трябва да върши всеки компетентен орган за нормалното протичане на изборния процес, да видим как в тези трудни условия да създадем законодателна уредба, която да позволи на всеки български гражданин да упражни правото си на вот, добави той.

С други текстове се предвижда избирателите, чиито срок на документа за самоличност е изтекъл след 13 март 2020 г., вкл. и удълженият срок, да може да се идентифицират с този документ пред секционната избирателна комисия, когато вотът се провеждат по време на извънредна епидемична обстановка. В тези случаи няма да се изисква удостоверение, предвидено в Изборния кодекс.

В дискусията Хамид Хамид от ДПС обяви,че неговата група подкрепя законопроекта, защото смятат, че тези мерки са необходими, но ще внесат свои предложения между двете четения. В същото време Движението споделяло някои от опасенията на БСП.

Предложенията са в закона за извънредното положение, защото засягат провеждане на вот в условията на пандемия, обясни причината да се допълни именно този закон Христо Гаджев от ГЕРБ.С промените в ИК, които левицата заяви, че ще внесе, не се урежда как гласуват карантинираните, обърна внимание той. Според него може да се помисли и за по-ранно гласуване в мобилните секции както е в Португалия. Има все пак някакво електронно правителство, не използвайте телефоните си само да влизате в социалните мрежи, посъветва той критиците, които питат как карантинираните ще докажат статуса си.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Свързани статии

Back to top button