ЦИК ще определи състава на РИК в Плевен

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определи състава на Районната избирателна комисия (РИК) в Плевен за провеждане на избори за народни представители, насрочени за 2 октомври.

След проведените на 07 август 2022г. в заседателната зала на Областна администрация – Плевен консултации между представителите на парламентарно представените партии и коалиции, в присъствието на Ирена Христова – главен секретар на Областна администрация – Плевен и Ръководител на Техническия екип за осъществяване на организационно-техническа подготовка за произвеждане на изборите и членовете на техническия екип от страна на Областна администрация Плевен, не беше постигнато съгласие за ръководството и състава на Районната избирателна комисия в Петнадесети Плевенски Изборен район.

В консултациите участваха: Стоил Стоилов – Представител на Коалиция „Продължаваме промяната” (ПП); Иван Христанов – Представител на Коалиция „Продължаваме промяната” (ПП); Валери Лачовски – Представител на Коалиция „ГЕРБ-СДС”; Илиян Селимски – Представител на ПП „Движение за права и свободи” (ДПС); Иван Янчев – Представител на Политическа партия „Има такъв народ” (ИТН); Свилен Атанасов – Представител на Коалиция „БСП за България”; Свилен Трифонов – Представител на Коалиция „Демократична България – Обединение”; Захари Дончев – Представител на ПП „Възраждане”.

Съгласие е постигнато около предложението за председател на комисията – Николай Яков от квотата на коалиция „Продължаваме промяната“. Три са предложените кандидатури за заместник-председатели, при две места в РИК-Плевен. След проведената дискусия от страна на партия „Има такъв народ“ е оттеглено предложението за заместник-председател и техният представител е определен за член. Така за заместник-председатели са определени съответно Ярослав Димитров (КП ГЕРБ-СДС) и Петър Жеков (КП ДБ-Обединение).

За секретар на РИК-Плевен са подадени две предложения – от ДПС за Айгюл Хасанова и от коалиция „БСП за България“ за Здравко Енев. „След проведените дебати не бе постигнато съгласие относно заемането на длъжността секретар. Съобразно разпоредбите на Изборния кодекс, при това положение ЦИК има правомощие да определи състава на РИК-Плевен“, се посочва в съобщението от областната управа.

Със свое писмо от днес областният управител Иван Петков е препратил протокола от проведените консултации, както и депозираните от партиите и коалициите документи на ЦИК.

Back to top button