ЦИК спря клип на ДОСТ с турския посланик

ЦИК реши, че клипът на ДОСТ, с участието на посланика на Турция Сюлейман Гьокче, следва да бъде спрян от излъчване във всички медии, включително в интернет.
От публикуваното на сайта на Централната избирателна комисия решение става ясно, че са издадени актове на двамата съпредседатели на коалицията Лютви Местан (ДОСТ) и Орхан Исмаилов (Народна партия „Свобода и достойнство“).

Актовете ще бъдат изпратени на областния управител на София, който да издаде наказателни постановления.

Съветът за електронни медии е изпратил до ЦИК сигнал за произнасяне по компетентност за съответствие с разпоредбите на Изборния кодекс на платена форма на предизборна агитация (клип) на Коалиция от партии „Обединение ДОСТ“.

„Съгласно разпоредбата на чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс се забранява използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави.

ЦИК приема, че включването на Негово превъзходителство посланика на Република Турция в Република България г-н Сюлейман Гьокче в агитационния материал на КП „Обединение ДОСТ“ като лице – представител на чужда държава, е нарушение на изискването на чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс – накърняване на добрите нрави.

Предстоящите предсрочни избори за народни представители на 26 март 2017 г. са важно събитие с национално значение и всякакво външно вмешателство или внушения, породени от участието на официални представители на чужди държави, са недопустими“, се казва в решението на ЦИК.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!
Back to top button